Elhunyt a világ legidősebb domonkos nővére

A krakkói szemlélődő domonkos nővérek gródek-i kolostorában 2018. november 16-án elhunyt a 110 éves Cecylia Roszak nővér.

 

Cecylia nővér 1908. március 25-én látta meg a napvilágot a Nagy-Lengyelország-i Kiełczew helységben. Elvégezte az Állami Női Kereskedelmi és Ipari Iskolát Poznańban. 21 évesen lépett be a szemlélődő domonkos nővérekhez Krakkóban a gródek-i kolostorba, ahogy általában ismerik a Mikołajska utcán található apáca kolostort.

 

 

Jelöltként a szemlélődő domonkos nővérek gródek-i kolostorának bejáratánál.

 

 

 

 

 

 

 

Első szerzetesi fogadalmát 1931. február 7-én tette le, majd három évvel később az örökfogadalmat. 1938-ban nővérek egy csoportjával elment Vilniusba, ahol a domonkos nővérek új kolostort szerettek volna alapítani Kolonia Wileńska-ban, amely ma Vilniushoz tartozik. Ezeket a terveket a háború kitörése akadályozta meg.

 

 

 

 

 

 

 

Az „Igaz a Nemzetek között” emlékérem átadásakor 2008-ban.

Az első két évben Vilnius környéke szovjet megszállás alatt állt, amikor azonban a Harmadik Birodalom megtámadta a Szovjetuniót, utána német megszállás alá került. Ebben az időben a nővérek életük veszélyeztetésével zsidókat bújtattak. A bújtatottak közül az egyik Adam Kowner cserkészparancsnok. A háború után megtalálta Cecylia nővért, hogy személyesen megköszönje életének megmentését. A vilniusi domonkos nővérek elöljáróját 2008 decemberében Izrael Állam vezetői „Igaz a Nemzetek között” emlékéremmel tüntették ki.

 

 

 

 

A háború után Vilnius a mai Lengyelország határain kívülre került, a domonkos nővérek pedig kénytelenek volta elhagyni az ottani kolostort. Cecylia nővér így visszatért Krakkóba, de ott sem volt könnyebb, mivel 1944-ben kilakoltatták őket az anyaházukból, amelyben a XVII. századtól éltek. A gródek-i kolostorba pár évvel később tértek csak vissza, ahol 1947-ben  hunyt el az életszentség hírében álló Maria Magdalena Epstein nővér.

A Rendben eltöltött több mint 80 év alatt Cecylia Roszak nővér kántorként, orgonistaként és portásként szolgált. Még néhány évvel ezelőtt a kolostor nevében ő végezte a külföldre küldendő idegen nyelvű levelezést – mondják a gródek-i nővérek.

101 évesen Cecylia nővér átesett egy térd és borda műtéten, mégsem vesztett emiatt energiájából. Járókerettel még a lépcsőt is megmászta. Ott volt a kápolnában mindennapi közös imákon és meglátogatta a beteg nővéreket.

(forrás: dominikanie.pl)

(képek: Siostry Dominikanki)