HungaRió a domonkosokkal

A plébánia támogatásával, az egyházmegye szervezésében lehetőségünk nyílt július 24-29. között, hogy részt vegyünk a pécsi HungaRio rendezvényen. Ez az összejövetel a riói Ifjúsági Világtalálkozóval párhuzamosan zajlott, és így be tudtunk kapcsolódni ebbe a világméretű kezdeményezésbe annak ellenére, hogy Magyarországon voltunk, magyarokkal körülvéve.

A találkozó egyik fő helyszíne a városi sportcsarnok volt. Itt a püspökök minden délelőtt katekézist tartottak, illetve – a kiscsoportos feldolgozás után – szentmisét celebráltak. Délutánonként mindenki szabadon választhatott a programok tömkelege közül. Ilyenkor lehetett megtekinteni a különböző szerzetesrendek, közösségek sátrait, amelyek közül kimagaslott a domonkosok bemutatkozó helye egy igen népszerű pingvinfigurával. Esténként pedig újra egybegyűlt a többezer fiatal a város szívében.

Több alkalommal is nagyszabású felvonulásokat, megmozdulásokat tartottunk Pécs utcáin, így tanúságot téve arról, hogy egyházunk fiatalos, megújulásra és örömre képes. Ebben a tudatban akkor is meg tudtunk erősödni, amikor közvetítés útján bekapcsolódtunk a riói eseményekbe. A HungaRiónak egyébként számos kísérőrendezvénye is volt (pl. könnyűzenei fesztiválok, nyitott templomok éjszakája), amelyek mind az összejövetel sokszínűségét emelték.

A HungaRióról tehát feltöltődve, új élményekkel és ismerettségekkel távozhattuk a nagy meleg ellenére. Külön örömünkre szolgált, hogy a találkozó nyüzsgése után a hazaúton Máriagyűd ősi zarándokhelyén imával csendesedhettünk el.

Hegyesi Zsolt, 

a debreceni domonkos plébánia ifjúsági csoportjának tagja