Barátság Krisztussal, barátság az emberrel

A barátság volt a témája annak találkozónak, amely mint lelkiségi továbbképzés először került megrendezésre a világi domonkosok számára 2015. szeptember 26-án Budapesten. Az előadást Bejczi Tibor OP tartotta. 

Barátság Krisztussal és az emberekkel  – lelkiségi képzés domonkos alapokon. Aquinói Szent Tamás tanítására alapozott izgalmas előadást hallgattunk meg, amiben a barátság fogalmát a legkülönfélébb irányokból körbejártuk. Sok újat mondott nekünk Tibor atya. A teljesség igénye nélkül sorolom: lelki barátság, keresztény barátság, barátság a házasságban, barátság a Rendben, barátság Jézus Krisztussal, barátság az Evangélium révén, és természetesen Szent Domonkos is szóba került, aki az Evangélium embere, Krisztus barátja és az emberek barátja volt. 

Számomra a legmaradandóbb mondat: A barátság két ember közös öröme, ami nem zár ki mást ebből az örömből. Az előadás után kaptunk egy szentírási részt és néhány kérdést, amivel elvonultunk a kápolnába, ahol csendben elmélkedtünk. Utána kötetlen beszélgetés formájában megosztottuk egymással gondolatainkat, és mindenki szót kapott.

Érkeztek testvérek Debrecenből, Pécsről. Sopronból, Budakesziről és Budapestről, összesen 15-en voltunk. A napot bemutatkozással kezdtük. Az ideális létszám és a program kényelmes időkerete (9-től 17 óráig) is hozzájárult ahhoz, hogy jókedvű, meghitt légkörben lelkileg feltöltődjünk ezen a szombaton a Margit körúti Ferences Tartományfőnökségen, ami igazán alkalmas helyszínnek bizonyult. A képzési napot szentmisével zártuk. 

Murányi Nikolett, ?világi domonkos