Tudja mi az a dominikáner? Oszkón készül és rendhez kötődik

dominikaner_02Emléknapot szervez Vasváron a Domonkos Rentörténeti Gyűjtemény a rend alapításának 800. évfordulója alkalmából. A jubileumra ízesen készülnek: a Domonkos-rend jelképeit hordozó süteménnyel. Egyrészt: a fekete-fehér szín a Domonkos-rend viseletére, a fehér ruhára és a fekete köpenyre, valamint a címerükre utal – magyarázta dr. Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára.

Csillag van a süti tetején: – Az a rend jelképe, a hagyomány szerint Domonkos csillaggal a homlokán született, vagyis Isten kiválasztott embere volt – sorolta a titkár. A sütemény egy erős csokis piskótából és egy egészen világos sima piskótából áll, közte narancslekvár van, a máz szintén fekete-fehér csokiból áll.

A narancs sem véletlen: Szent Domonkos kedvenc gyümölcse volt, sőt, a hagyomány szerint ő honosította meg Rómában. Az elnevezés dominikáner – ahogy például a kapucíner is utal a kapucínusokra. S nem mellékesen a domonkos szerzetes németül "Dominikaner". A süteményt egy oszkói cukrászüzemben készítik és november 20-án, vasárnap lesz kóstolható az emléknapon, ahol nem ez lesz az egyetlen szenzáció – emelte ki dr. Zágorhidi Czigány Balázs.

– A Domonkosrend- történeti kiállításon látható lesz egy évtizedek óta rejtőzködő Feszty Masa-festmény is, Horváth Sándor domonkos teológus portréja – mondta a titkár.

Bakos Ágnes

(fotó és szöveg: vaol.hu)