debreceni rózsafüzéreseink Székelyhídon

20161029_132842A debreceni Szent László Plébánia Rózsafüzért imádkozó csoportja október 29-én a partiumi Székelyhídra zarándokolt. A 800 éves domonkos rend ünnepi rendezvényei sorában, szeptemberben a székelyhídi testvérek látogattak el városunkba és plébániánkra. A mostani zarándoklat az ő látogatásuk viszonzása volt.

A bihari, 8000 lakosú mezővárosban először Böjte Csaba atya árvaházát tekintettük meg, illetve adtuk át szerény kis ajándékainkat. Az 50 gyermeknek békés otthont biztosító intézmény a hajdani Stubemberg grófi kastélyban működik. Csaba testvér itt is egy valamikor gondozott, ám mára pusztulásra ítélt értékes épületet újít fel lépésről lépésre, a hagyománytisztelet és a korszerűség ötvözésével. Megtudtuk, hogy mindig szeretettel várják az anyaországi önkénteseket nevelői, vagy egyéb munkára, hisz rengeteg a tennivaló. Természetesen a pénzadományok is jól jönnek, mert a kastély teljes felújítása még távol van.

20161029_131430Az árvaházban töltött felejthetetlen percek után a római katolikus templomban a székelyhídi testvérekkel együtt imádkoztuk a Rózsafüzért, majd közös szentmisén vettünk részt, amelyet a vendéglátó Ozsváth József plébános, Górski Jacek és Leszkovszky Pál domonkos atyák mutattak be. Pál atya szentbeszédében a Rózsafüzér domonkos vonatkozásait emelte ki. A hagyomány szerint ezt az imát Szent Domonkos kapta a Szűzanyától. Ahol a Rózsafüzért imádkozzák, ott Szűz Mária jelen van. A Rózsafüzér nem egy zárt, statikus ima. Az idők folyamán változott, gazdagodott. Így épült bele a fatimai fohász, illetve Szent II. János Pál pápa a Világosság Rózsafüzérrel egészítette ki. Ez az ima "fegyver", de egyúttal mentőöv is súlyos, vagy reménytelen helyzetben lévő emberek számára. 

img_20161029_163944A szentmise után orgona koncerttel ajándékoztak meg bennünket vendéglátóink. Egy kevéssé ismert 18. századi olasz zeneszerző, jezsuita szerzetes Domenico Zipoli művei csendültek fel. "Szeretek, tehát zenélek" (Diligo, ergo sono) – ez volt a fiatal életét Dél-Amerikában, misszionáriusként befejező szerzetes hitvallása.

img_20161029_182823_burst001_coverA koncert után a plébánia közösségi házában baráti beszélgetésen és agapén vettünk részt. Reméljük, a kapcsolat felvételnek lesz folytatása. Ezzel a Rózsafüzért imádkozók közösségét gazdagíthatjuk és erősíthetjük a határ túlsó oldalára szakadt magyar testvéreinkkel való összetartozásunkat is.

Papp Márta

(Szent László Plébánia)