Szent Domonkos Világi Rendjének országos találkozója

„Ajánld tested és lelked az Úrnak,
és szíved mindig legyen Nála, úgy hogy
sem halál, sem semmilyen teremtmény
el ne vonjon Téged Isten szeretetétől!” (Szent Margit)

Az Árpád-házi Szent Margit ünnepét követő napon 2019. január 19-én tartotta Szent Domonkos Világi Rendje ez évi első országos találkozóját Budakeszin, a Havasboldogasszony templomban és a Szent László Közösségi Házban. A tizenhárom világi közösség Soprontól, Budapesten át Debrecenig, Pécstől Hódmezővásárhelyig szerte az országból érkezett. A Szent Margit kilenceddel készültünk a 2019.találkozóra.
A zsolozsma imádságot követő szentmisét Jacek Górski O.P atya, a világiak új promotora celebrálta, melyben a budakeszi közösség két tagja hároméves, egy tagja örök fogadalmat tett.
A szentmisén az Árpád-házi Szent Margitról nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek Apostoli Kongregációjának Budakeszin élő tagjai is részt vettek. Az ünnepi hangulatot megalapozta az egy nappal korábban, Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök úr által templomunkban bemutatott szentmise, mely a nővérek 150. éves jubileumi évének szép záró akkordja volt.

A szentmise után Deák Hedvig O. P. általános főnöknő tartott előadást Szent Margit koráról, a Margit szigeti kolostor alapításáról és fejlődéséről, a török idők viszontagságairól és a magyarországi Domonkos Rendtartomány első szentjének, az 1943-ban kanonizált Szent Margit, domonkos apácának lelkiségéről és annak máig szóló üzenetéről.
A szép ünnepen mindannyian megerősödhettünk S. Undset, mondatának igazában, mellyel Sienai Szent Katalin című regényét zárja:
„Valóban rászorulunk a szentek bölcsességére.”

Kőrösiné dr. Merkl Hilda
Szent Domonkos Világi Közösségeinek elnöke

(fotó: Vizy Zsigmond)