Domonkos emléknap Vasváron

honlapra_01

​A domonkos jubileumi események zárásaként  november 20-án, vasárnap Vasváron domonkos emléknapot szervezett a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény.  A program részeként a délelőtti szentmisét a plébániatemplomban Kostecki Andrzej atya mondta és a miseszolgálatban részt vett Dezse Péter testvér is. Mise után a Zarándokszállás közösségi termében dr. Zágorhidi Czigány Balázs tartott előadást a domonkos rend magyarországi történetéről, Andrzej atya pedig a rend mai helyzetét mutatta be. Az előadásokat követően az érdeklődők közösen tekintették meg a múzeumban a rendtörténeti vándorkiállítást és a Rendtörténeti Gyűjtemény kamara kiállítást.

A kiállítás egyik kiemelkedő darabja Feszty Masa 1944-ben készült portréja Horváth Sándorról, a neves domonkos teológusról, többszörös tartományfőnökről. A festmény hosszú ideje rejtőzködött, és a közelmúltba került elő a veszprémi érsekség múzeumában, így a nagyközönség most láthatta először. Az eseménynek különös jelentőséget adott, hogy aznap  – az egyházi év utolsó  évközi vasárnapján – Krisztus Király ünnepe volt: a festményen az örökké derűs arcú,tudós szerzetes egyik legkedvesebb művét tartja kezében, melynek címe „Krisztus királysága”.

A múzeum egész nap várta a látogatókat, akiket a jubileumi süteménnyel, a „dominikáner”-rel leptek meg a szervezők. A vasvári gyűjteményben kifejlesztett  domonkos süteményt most is mint a jubileumi év számos rendezvényére az oszkói Édes Vidék cukrászműhely  készítette.honlapra_02

honlapra_03 honlapra_04 honlapra_05 honlapra_06 honlapra_07 honlapra_08 honlapra_09 honlapra_10