MIT CSINÁL EGY DOMONKOS SZERZETES A SZABADIDEJÉBEN? INTERJÚ TOKODI LÁSZLÓVAL

A szerzetesek életét sokan egy középkori díszletbe, vagy egy Zeffirelli-filmekbe illő kolostorba képzelik el. Ez a képzet talán akkor se szűnik meg, ha megtudjuk, hogy a Szent Domonkos Rend alapításának 800 éves jubileumát ünnepli. Azonban a valóság sokkal inkább illik a 21. századba, mint a középkorba. A rendről és ott betöltött szerepéről a debreceni rendház legfiatalabb tagját, Tokodi Lászlót kérdeztük.

Mesélne arról, hogy mi indította a szerzetesi élet felé?

A legfontosabb az evangelizáció volt, ezt szerettem volna csinálni. Amikor éreztem az elhívást, akkor két élményem volt: egyszer a Vajdaságban kopogtatva evangelizáltunk, több házba is bementünk és elmondtuk az örömhírt. Az egyik háznál egy hölgy nyitott ajtót és már akkor sírt. Elmesélte, hogy mennyire maga alatt volt és egész éjjel azért imádkozott Istenhez, hogy segítsen rajta. Akkor tudtam, hogy engem ott vártak. Láttam, ahogyan a nő felszabadul és örül, hogy Isten válaszolt az imáira. Az emberekben van egy szomjúság, és ha nem megyünk el, akkor nem találkozunk velük. A másik ilyen élményem az volt, amikor a Ferenciek terén a ferences templomban a 135-ös zsoltárt imádkoztam.

„ Mert kiválasztotta magának az Úr Jákobot,
Izraelt a maga birtokául”

Akkor tudtam, hogy az Istené vagyok.

Miért pont a Domonkos rend?

Sokáig kerestem a közösségemet, de nem találtam. A lelkivezetőm mondta véletlenül, hogy vannak a domonkosok. Akkor nem is tudtam, hogy ez mit jelent. Beírtam a “gugliba” és láttam, hogy őket az evangélium hirdetése határozza meg.

Hogyan jelenik meg ma a rend öt alappillére? A tanulmány, ima, prédikáció, aszkézis és a közösségi élet.

A tanulmány nagyon fontos része a napjaimnak. A rendről azt kell tudni, hogy önképző, tehát mindenki maga felelős a képzéséért. De erre nem is kell kényszeríteni senkit. A Bibliát olvassuk és minden mást, ami még segíthet az evangelizálásban. Az alapszabályzatunkban a közösségi élet az első helyen van.

Ebben különbözünk a jezsuitáktól, akik kicsit amolyan magányos kommandósok.

Mi közösségben tudjuk megélni azt, ami a domonkosság, ilyen szempontból ez egy nagyon emberi rend. A közösségnek fontos része a liturgia is. Közös imádságok, az Eucharistia ünneplése által olyan szertartáson veszünk részt, amelyen közösen tudjuk dicsőíteni Istent.

Mit jelent a mai világban az, hogy egy rend prédikáló?

Ez nagyon fontos: nem prédikáló rend, hanem prédikátor! Prédikálni bárki tud, de nem mindenki prédikátor. A domonkos szerzetes egész lényének az evangélium hirdetéséről kell szólnia. Ahol megjelenik, ott az evangélium hirdetésének kell történnie. Nem csak prédikál, hanem azért él – és minden ennek van alárendelve – hogy Isten igéjét hirdesse, tehát gyakorlatilag az ember lényege változik meg, teljesen az igehirdetésnek szentelődik.

Sokan még mindig a középkorral azonosítják a szerzeteseket. Romos templomokban járkálnak fel-alá és imákat mormolnak. Hogyan kell elképzelnünk egy napját? 

A domonkosok általában nem kelnek korán, így az 5 órai kelés nálunk teljesen elképzelhetetlen. Ha misézek, akkor negyed hétkor kelek, ha nem, akkor hétkor. Mise után zsolozsma, közös imádság, utána szentségimádás, majd kezdődik a nap. Lelki beszélgetéseket tartunk vagy programokat szervezünk. Sokat foglalkozok a felnőttek lelki vezetésével, hétfőn felnőtt hittanórát tartok, keddenként a szentségek felvételére készítek fel szintén felnőtteket. Szerdán az egyetemistákkal foglalkozom, ősztől Alpha kurzust tartottunk csütörtökönként, aminek most lett vége, februárban fog indulni a kurzus résztvevőinek egy csoport. Pénteken középiskolásokkal foglalkozom és hétvégén is akad tennivaló. Havonta egyszer szombatonként családosokkal vagyok együtt. Ezek a felsorolt tevékenységek általában esti programok, melyekre olvasással készülök fel. Vasárnap gyóntatni szoktam, vagy a hívekkel találkozni, általában az esti szentmisét tartom én.

Mit csinál a szabadidejében?

A szabadidőmet főleg a barátaimmal szeretem eltölteni, ugyanakkor szeretem a jó bort, ez hobbi szinten foglalkoztat. Ha tehetem, akkor elmegyek horgászni, bár itt Debrecenben nincs sok víz. Bajai származású vagyok, ott nagyon fontos a hal. Továbbá a regényeket is nagyon szeretem, nem csak a teológiai műveket.

800 éves a rend. Terveznek még egyéb eseményeket?

Nagyszabásút nem, nálunk kulturális műsorok lesznek, koncertek, ebben nincsen semmi, ami tipikusan domonkos. Viszont Rómában lesz a jubileumi év lezárása, a Szentatya fog misézni ebből az alkalomból. Többen kimennek tőlünk az ünnepségre.

(2017. január 21-én, délután 4-kor Rómában a Lateriáni Bazilikában zárul a Domonkos Rend jubileuma ünnepi szentmisével Ferenc pápa vezetésével – szerk.)

Úgy tudom hogy a domonkosoknak saját süteményük van, ez igaz?

Az ötlet a rend egy közeli barátjától, dr. Zágorhidi Czigány Balázstól származik, aki a Vasvári Domonkos Kolostor Alapítvány titkára. A süteményen, mely a dominikáner névre hallgat, többféle szimbólum is szerepel. A csillag a tetején, Szent Domonkos jele. A színek fekete és fehér, ez a Domonkos-rend viseletére, a fehér ruhára és a fekete köpenyre, valamint a címerünkre utal. A süteményben narancslekvár is van, ami azért érdekes, mert Rómában a legenda szerint Szent Domonkos ültette el az első narancsfát.

A sütit Vas megyében, Oszkó nevű kis faluban készíti egy cukrász. Még nem lehet megvenni sehol, de az a célunk, hogy a sütit több helyen is meg lehessen vásárolni, ugyanakkor az is fontos, hogy a forgalmazás a domonkos rend kezében maradjon a továbbiakban is.

(Beszélgetőtárs: Harmati Dóra, fotó: Balogh András/WMN.hu, Forrás: 777blog.hu)