Beszámoló a domonkos zarándoklatról

            Ez év húsvét hetében került sor egy ötnapos olaszországi domonkos zarándoklatra. Főként a soproni Domonkos Templom híveiből és világi domonkosokból állt össze a kis zarándokcsoport. A zarándoklat első napján hajnalban még indulás előtt a soproni Domonkos Templomban volt szentmisénk, majd a hosszú úton rövid időre megállva, a népszerű ferences szónok, Páduai Szent Antal sírját néztük meg.

A második nap Sienába látogattunk el, ahol a Rend legnagyobb világi szentjének, Sienai Szent Katalin fejereklyéjénél volt magyar nyelvű szentmise a csoport számára a domonkos templomban. A napot Szent Katalin szülőházának és a város csodálatos székesegyházának megtekintése tette még emlékezetessé.

A harmadik nap Firenzében a San Marco kolostorban tettünk látogatást, ahol főként Fra Angelico festményeit csodálhattuk meg és Savonarolához kapcsolódó emlékeket láttunk. A Santa Maria Novella domonkos templom és kolostor további élményeket nyújtott szobraival és képeivel. Este az Arno túloldalán, a dombtetőn fekvő San Miniato bencés templomban hallgattunk latin nyelvű szentmisét, majd onnét élveztük a világ egyik legszebb panorámáját.

A következő napon Montepulcianói Szent Ágnes sírjánál jártunk és részt vettünk azon a búcsúi szentmisén, amelyen a környékbeli papság koncelebrált. Ezekben a napokban ünnepelte a helyi közösség a szent halálának 700. évfordulóját.

Az utolsó napon Szent Domonkos Atyánk sírjánál került sor magyar nyelvű szentmisére Bolognában. Befejezésül egy sétát tettünk az ősi egyetemi városban, és így sok élménnyel a szívünkben tértünk vissza, abban a reményben, hogy lesz még lehetőség egymással találkozni, és a kapott kegyelmeket egymással megosztani.

Szabó Sándor Bertalan OP (Sopron)