Domonkosok nyomán – jubileumi zarándoklat

2021. július 23-24. között jubielumi zarándoklat indult Sopronból Domonkosok nyomán címmel, hogy a domonkos rendtartomány 800 éves történelmének ma is látogatható helyeit felkeresve lélekben gazdagodjunk. A zarándoklatot a Via Sacra Zarándoklatszervező iroda valósította meg dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész szakmai vezetésével.

A zarándoklat első állomása a belvárosi Szent Mihály templom, ahol a legjelentősebb domonkos kolostor állt Pesten a középkorban. A Váci utca után a Várban folytatódott a zarándoklat a Szent Miklós domonkos kolostor maradványainak felkeresésével. Ezután a Margit szigeten található kolostorromokhoz sétált a csoport, ahol Árpádházi Szent Margit sírja mellett imádkoztak a zarándokok. A nap második fele Vácon a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori kiállítás megtekintésével telt, valamint a Fehérek templomában, ahol a domonkos testvérek szolgáltak.

A zarándoklat másnapján a csoport Veszprémbe utazott, hogy meglátogassa a Szent Katalin Domokos apácakolostor romjait. Az ebéd után az út Vasvárra vezetett, ahol a Rendtörténeti Gyűjtemény tárta fel kincseit a látogatók előtt. A domonkos atyák hagyatékát bemutató tárlatvezetést a domonkos mézbor degusztációja zárta le. A kétnapos program Szombathelyen fejeződött be, ahol a Szent Márton domonkos templomban a helyi Domonkos Kör tagjainak éves ígéret-megújításán vettek részt a soproni zarándokok és együtt adhattak hálát Szent Domonkos Rendjének gazdag múltjáért kérve Isten áldását a domonkos hivatás és misszió folytatásáért Magyarországon.