IEOP 2022

2022 április 19-23-án Firenzében a Covid járvány okozta kétéves szünet után ismét találkoztak az európai tartományfőnökök, köztük Andrzej Kostecki OP tartományi vikárius.

A találkozó során az elöljárók Gerard Timoner, OP rendfőnök vezetésével előadásaikban, a testvérek pedig végtelen beszélgetésekben próbáltak választ adni a 21. századi domonkosok előtt álló problémákra és kihívásokra. A találkozón felmerülő legfontosabb kérdések a következők voltak: Hogyan legyünk domonkosok egy szekularizált Európában? Hogyan végezzük a domonkos missziót az evangélium hirdetésére? Milyennek kell lennie az igehirdetésnek a 21. században?

Az IEOP találkozó (Inter-European meeting of the Order of Preachers) a  testvéri találkozások és érdekes kulturális programok ideje is. Ezúttal lehetőség nyílt megcsodálni boldog Fra Angelico rendtársunk freskóit az egykori domonkos kolostorban és a mai San Marko múzeumban. Ebből az alkalomból a firenzei testvérek csütörtök este jazzkoncertet szerveztek Paolo Fresuval a főszerepben , melynek bevételét Ukrajna megsegítésére fordították. A dominikánusok háború alatti ukrajnai jelenlétéről fontos tanúbizonyságot osztott meg a testvérekkel az ukrajnai elöljáró, aki Kijevből érkezett.

Andrzej Kostecki OP

a Vatican News és a Magyar Kurír tudósítása ITT