Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció Debrecenben

November 21-én kezdődött a Katolikus Karitász kettős jubileumi éve: a szervezet megalakulásának 85., újjáalakulásának 25. évfordulóját ünnepli. Az emlékév keretében meghirdetett „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akcióhoz december 6-án csatlakozott a debreceni karitász.

Az év során egy rendezvénysorozattal és figyelemfelhívó kampánnyal mutatják be a Karitász több évtizedes, áldozatos tevékenységét. A jubileumi év egyben ünnepe a másokat segítő, elhivatott önkénteseknek is, és ráirányítja a figyelmet a mellettünk élő gondokkal küzdő családokra, idősekre, beteg embertársainkra, hogy forduljunk feléjük szeretetből fakadó irgalommal. A jubileumi év 2016. november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén zárul majd.

2015 decemberében két programot is szervez a Katolikus Karitász: elindította karácsonyi segélyakcióját „Tárjátok ki szívetek” címmel, amely során rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. Idén is több módon lehet csatlakozni a december 31-ig tartó adománygyűjtéshez. Ennek lehetőségeiről a Karitász.hu honlapon tájékozódhatnak.

A segélyszerevezet másik programja a december 6–13-ig tartó „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű szolidaritási akció, melynek keretében önkéntesek gyertyagyújtásokkal hívják fel a társadalom figyelmét a köztünk élő szegényekre.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében december 6-án tartották a szolidaritási akció megnyitóját. A debreceni Szent László-plébánia látta vendégül az egyházmegyéből érkezőket, akik 9 órától sokféle témát érintő előadásokat és beszédeket hallgatthattak meg. Az eseményt Mészáros László, az egyházmegyei karitász igazgatója nyitotta meg, majd a résztvevők rövidfilmeket láthattak a Karitász országszerte végzett munkájáról, illetve a menekültek röszkei befogadóállomásán végzett tevékenységéről.

Ezután Géczy M. Erzsébet nővér, a Boldogassszony Iskolanővérek rendjének tagja Szent Erzsébet és az irgalmasság éve címmel tartott előadást, számtalan középkori ábrázolást is bemutatva a szentről, s közben arra hívta a résztvevőket, hogy együtt imádkozzanak a Szent Erzsébet-zsolozsmából. Az embereknek nemcsak anyagiakra, hanem jó szóra is szükségük van, vezette be előadását a Svetits Intézet tanára, aki ezt naponta megtapasztalja a mintegy ezer diák körében. Árpád-házi Szent Erzsébet, világszerte ismert szentünk már gyermekkorától a szegények felé fordult, s viszontagságokkal teli rövid élete során mindig az imádságból merítette az erőt a türelemhez, a szenvedés, a megaláztatás elviseléséhez, de irgalmas cselekedetekben gazdag életéhez is. „Egész szeretetem az Istené” – vallotta. Élete azt példázza, hogy szeretni csak izzó szenvedéllyel lehet. Krisztussal együtt tenni a jót – ez lehet a Karitász munkatársainak is a dolga – zárta előadását Géczy M. Erzsébet iskolanővér.

Ezután Szokolay Katalin a katolikus önkéntes beteglátogató szolgálatot és a karácsonyi akciót mutatta be, majd a debreceni fogyatékkal élőket ellátó intézmény Szivárvány zenekara lélekkel és örömmel teli előadására került sor. 

Ezek után Palánki Ferenc püspök köszöntötte a résztvevőket, s elmondta, hogy sok jóság van az emberekben, s a keresztények feladata az emberek jóindulatát oda irányítani, ahol éppen szükség van rá. A Karitász motivációja is csak ez lehet: Isten szeretetét lehozni a földre.

A megyéspüspök a 11 órakor kezdődő szentmisén nyitotta meg az „Egymillió csillag a szegényekért” programot, melynek záróünnepsége december 13-án Ajakon lesz.

Palánki Ferenc homíliájában arról beszélt, hogy Isten találkozni akar az emberrel, de erre a találkozóra fel kell készülnünk. Ha Jézus nyilvános fellépése idejét tekintjük, a múltba tekintünk, mert Jézusban megjelent az ember jövője, teljessége. Jézus Krisztus története a mindenség története. Advent a múltba tekintés, de a várakozás ideje is, ami a jövőt építi: készülnünk kell, hogy minél mélyebben be tudjunk kapcsolódni Isten életébe. „Készítsétek az Úr napjait, egyengessétek ösvényeit” – olvassuk Izajás próféta könyvében, melyet Keresztelő Szent János is hirdetett nyilvános fellépésekor (Iz 40,3–5; Lk 3,4–6). Mit jelent ez 2015-ben? Távolítsuk el életünkből mindazt, ami rossz, szabaduljunk ki önzésünk börtönéből. „A völgyeket töltsétek föl…”: vizsgáljuk meg, hogy mi az, ami szakadékként elválaszt bennünket egymástól; „… a hegyeket, halmokat hordjátok el…”: ha nem látunk túl önmagunkon, hegyként tornyosuló barikádjainkon, nem tudjuk ténylegesen szeretni a másik embert; „… a göröngyös változzék sima úttá…”: ha göröngyös úton vezetjük autónkat, a rossz minőségű útra figyelve nem láthatjuk a szép tájat – éppúgy ha „göröngyös lelkűek” vagyunk, nem tudjuk meglátni a másikban a szépet.

Keressük az utat szívünkhöz és a másik szívéhez, és ez a karitászmunka lényege is: érezze meg a másik szeretetünk ingyenességét. Nyitott szívűnek kell lennünk Isten iránt, közösségben kell lennünk, és ingyenesen szeretni másokat. A Karitásznak és minden kereszténynek együtt kell lennie Isten dicsőítésében, mert ahol Istent dicsőítik, ott a mennyország – zárta szentbeszédét Palánki Ferenc megyéspüspök.

A szentmise végén a Szent László-plébánia karitászcsoportjának munkatársai egy-egy gyertyát osztottak a résztvevőknek, hogy azt meggyújtva gondoljanak a köztünk élő szegényekre, a társadalom peremére szorultakra és mindenkire, aki lelki éhségben szenved, s legyenek jel a világ előtt azzal, hogy embertársaiknak szentelik életüket.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye, Magyar Kurír

Videóanyag megtekinthető: http://www.dehir.hu/videogaleria/karitasz-napot-tartottak-debrecenben/