Az irgalmasság kapuja Sopronban

Sopronban 2015. december 13-án vasárnap a Szent Júdás Tádéról nevezett domonkos templomunkban Németh László pápai prelátus megnyitotta az irgalmasság évét.

Prédikációját az ünnepi szónok Ferenc pápa szavaival kezdte. A szentatya meghirdette, hogy minden egyházmegyében, a székesegyházban, vagy egy különlegesen jelentős templomban az egész szentév időtartamára nyissanak irgalmasság kapuját, így minden részegyház úgy élheti át a szentévet, mint a kegyelem és a lelki megújulás rendkívüli időszakát. Ezután három dologról elmélkedett az atya. Először az ajtók, kapuk szerepéről, másodszor a Boldogságos Szűz Máriáról, mint megnyílt kapuról, amelyen keresztül a dicsőség Királya ide a Földre bevonult, harmadszor pedig mi magunkról, hogy mi is lehetünk kapuk. Az, hogy mennyire sikerül nekünk ez a szerep, ez majd az irgalmasság éve során fog kiderülni.

A szentmisén koncelebrált Barna Máté OP a magyarországi domonkosok elöljárója, Szakács Rajmund OP a soproni rendház házfőnöke és Dióssy Kornél OP atya.

Délután 17 órakor  ugyanitt, a domonkos templomban Dr Inocent-Mária Vladimír Szaniszló OP tartott előadást az irgalmasságról.

szöveg: Patocskainé Katalin

Fotó: Pápai József OP