Domi Foci

Ritka élmény egy domonkos számára, hogy egy püspökkel mérkőzhet. S, ha már kijutottunk végre az EB-re egy jó hosszú „nagyböjt” után, mi mást is játszhatnánk, így húsvéti időben, mint focit?!

Erre adódott alkalom ugyanis Debrecenben, amikor a Debreceni Sztárokkal mérkőzhettünk meg és az ökumené jegyében rúghattuk a bőrt rendtagok, s rendhez hű testvérek, mert bizony, ahogy hazai különítményünk, úgy az egyetemi műfüves pályán is rászorult csapatunk egy kis erősítésre.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő, eleinte még az ökumenikus napok keretében zajló Debreceni Ökumenikus Szenior Focikupa időközben a télből a kikeletre átkerült esemény önálló programmá nőtte ki magát az évek során.

Mivel idén e jeles eseményt a rendünk szervezte, így az idei 800 éves rendi évfordulónk jegyében, annak eseményeként zajlott. A bemutató mérkőzés délre volt időzítve, amely az alapból nyolc csapatot számláló kupa ráadása volt. A délelőtt során egyre népesebb számú nézősereg gyűlt össze nagyrészt családtagokból és az éppen pihenő játékosok is követték a többi csapat játékát. Közben a mozogni vágyó gyerekek kiskapuk között kergették a lasztit, de más játékot is kipróbálhattak. A lehűlés előtt még remek időt kaptunk fentről, úgyhogy aki csak sütkérezni jött, annak sem kellett csalódnia.

Ellenfélként, de nem ellenségként feszültek egymásnak a felek, ahogy Palánki Ferenc római katolikus püspök atya biztatásával és vezetésével közösen elmondott Úr imádságával ezt ki is fejeztük. A Domonkos címeres fehér kontra narancs színű pólókban mérkőző felek között korát meghazudtoló idősebb, de pár fiatalabb is akadt. A Debreceni Sztárok csapatának összetétele is színes volt: római katolikus püspök, káplán, válogatott debreceni labdarúgó, sportújságíró, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem docense, katolikus rádió riportere, lábbelik tudora és még sok más neves személyiség. A Domonkosok csapatában a kupát megálmodók és kezdetektől részt vevők, a szentendrei házfőnök mellett a debreceni Domonkos templomunk plébánosa és házfőnöke, valamint a rendi közösségünkben élő, avagy ahhoz kötődő testvérek is erősítettek minket, tk. rendi folyóiratunk szerkesztője és sokan mások. A csillagok nem hiába csillagok. Mutatja a végeredmény is. 4:2 -re nyertek ellenünk, dömések ellen. Persze ahogy mondani szokás, nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos. Örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek. Ahogy tapasztaltam, bizony van még mit erősödnünk, és edzenünk, de nem adjuk fel! Reméljük lesz még utánpótlás nem csak „azon a szép zöld gyepen”, de remélhetőleg rendünk minden ágában is! Úgy legyen! „Hajrá O.P.- k”!

Hogy korgó gyomorral se kelljen elmennie senkinek finom ebéd várt mindenkit, akik végig tudott maradni. Jó volt találkozni, játszani, szurkolni, beszélgetni. Egyszóval: ünnepelni! Hála legyen érte Istennek és köszönet az ezen fáradozó testvéreknek és a játékos társaknak! Ezúttal is gratulálok a győzteseknek!

Szöveg: Dezse Péter OP

Tudosítások az eseményről:

  1. DTV 
  2. Magyar Kurír