Az első 300 év Magyarországon és Európában

Kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött a Városházán szerdán a Domonkos rend megalakulásának 800. évfordulója tiszteletére. Az első 300 év Magyarországon és Európában című rendezvény megnyitóján a Domonkos rend hazai tartományfőnöke, Barna Máté atya szólt az egykori fehérvári domonkos kolostorról is, ami a Felsővárosi templom környékén állt.

KÉPGALÉRIA a konferenciáról

Nemzetközi tudományos konferencia kezdődött a Városházán szerdán a Domonkos rend megalakulásának 800. évfordulója tiszteletére, az előadók többek között a koldulórendek hazai megtelepedésével és Árpádházi Szent Margit csodáival kapcsolatban is számos érdekességet osztottak meg a hallgatósággal. A megnyitón a Domonkos rend hazai tartományfőnöke, Barna Máté atya kiemelte, a jubileumi konferencia megszervezése is bizonyítja, hogy a város számára fontos az a kérdés, amire a mai napig nincs tudományos válasz: hogy hol alakult Magyarországon az első domonkos közösség? A vita Győr és Székesfehérvár között létezik, Fehérváron a Felsővárosi templom körül lehetett az első domonkos kolostor.

"A domonkos rend tevékenysége rendkívül sokrétű, az alapító egy célt fogalmazott meg az őt követők számára, azt, hogy a hitet prédikálják és védjék, mindezt abban a közösségi létben amit az alapító nekik szánt. Szerzetesrendünk 800 éve a bizonyítéka annak, hogy a rendtársaink mindig keresték azokat az utakat, amelyek akár a saját személyiségüknek, akár a kornak, akár az őt hallgató közönségnek a legjobban megfelelhettek. Így lehetett tagja a szerzetesrendnek a teológus Aquinói Szent Tamás, az imádkozóként és engesztelőként számon tartott Árpádházi Szent Margit, a festőművész Fra Angelico, vagy az emberi jogok atyjaként számon tartott Bartolomeo Las Casas és Francisco De Vitoria." – mondta el köszöntőjében Barna Máté atya.

A konferencia kezdetén Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a közös munkáért Zsoldos Attila történésznek, akinek gratulált abból az alkalomból, hogy rendes tagjává választotta a Magyar tudományos Akadémia. Székesfehérvár polgármestere a város nevében kívánt jó egészséget és további eredményes tudományos pályafutást Zsoldos Attilának, az MTA BTK Történettudományi Intézet akadémikusának.

A megnyitón Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy egy város életében fontos, hogy legyenek tudományos műhelyek és legyenek különböző témakörökben olyan konferenciák és konzultációk, ahol nemcsak a várossal, hanem szélesebb kitekintésben egy-egy korszakkal, közösséggel, időszakkal lehet foglalkozni. Az első 300 év Magyarországon és Európában című rendezvény programjai november 3-án folytatódnak olyan témákkal, mint a a rendi írásbeliség kezdetei, vagy a középkori domonkos stigmatizáltak története, de szó lesz Mátyás királyról, Szent Margitról és a világjáró domonkos szerzetesekről is.

 A kétnapos konferencia társrendezvénye „A 800 éves Domonkos rend Magyarországon” elnevezésű tudományos konferencia, melyre a Szent Domonkos Rend Magyarországi Tartományfőnöksége, a Szent István Tudományos Akadémia és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény szervezésében november 4-én kerül sor Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karának dísztermében

(Forrás:http://www.szekesfehervar.hu)