Ahol a testvérek együtt imádkoznak, ott áldást oszt az Úr! – Domonkos Fesztivál Budakeszin

2021. szeptember 18-án szombaton került megrendezésre immár második alkalommal a Domonkos Fesztivál Makkosmárián. A magyar tartomány alapításának és Szent Domonkos halálának 800 éves jubileuma kiváló alkalmat adott arra, hogy a Domonkos Család újra összegyűljön az egész országból Szűz Mária kegytemplomában.
A rendezvényt, akárcsak 2016-ban a rend alapításának 800. évfordulóján, a világi domonkos szervezték. Köszönet az egyházi államtitkárság anyagi támogatásáért.

A Fesztivál 11:00 órakor ünnepi hálaadó szentmisével kezdődött, melyet domonkos atyák mutattak be. A zenei szolgálatot a Boanergész Zenekar ( a Margit krt-i Ferences templom ifjúsági zenekara) biztosította. Ezt követte a közös szentségimádás a domonkos nővérek vezetésével. A nap során a közös imádság mellett a kötetlen beszélgetésnek és agapénak is helye volt. Délután 14 órakor rózsafüzért imádkoztak a résztvevők a kegytemplomban a világi közösség vezetésével, hiszen ahol a testvérek együtt imádkoznak, ott áldást oszt az Úr. Majd dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, a vasvári domonkos gyűjtemény igazgatója bemutatta a Rendtörténeti vándorkiállítást, melyet hamarosan Hódmezővásárhelyen állítanak ki.

A fesztivál alatt került sor „Az igazságra vezető út” címmel indított vers-és novellapályázat eredményhirdetésére is. Nagy sikere volt a vasvári mézbor-és a jubileumi dominikáner-sütemény kostolónak. A közös ünneplést az Aurevoir Együttes koncertje zárta 16.00 órától a templomkertben álló színpadon.

Boldog a nép, amely ünnepelhet, és arcod fényében járhat, Uram! (Zsolt 89,16) – idézte a zsoltárt szentbeszédében Tokodi László atya. Istennek hála, hogy a járvány miatti bizonytalanságok és nehézségek ellenére is Szent Domonkos Családja ismét tanúságot tehetett a testvéri közösség és az isteni kegyelem megtartó erejéről és a nyitottságról, mellyel az érdeklődőket, a vendégeket várta.

 

Az ünnepséget a EWTN (Bonum) katolikus TV élőben közvetítette.

(fotó: Nagy László)