Actio et contemplatio. Világi domonkosok lelkigyakorlata

2022. július 11. és 13. között a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Házban gyűltek össze a világi domonkosok, hogy két év kényszerszünet után ismét együtt vehessenek részt a hagyományos nyári lelkigyakorlatukon. A szép kegyhelyen, Gödöllő-Máriabesnyőn Bejczi Tibor OP atya Mária és Márta történetéről beszélt előadásaiban, a lectio divina módszerével megközelítve az evangéliumot.

Mária és Márta, vagyis lelki élet a hétköznapokban. Mindannyiunk elé tükröt tart a két nővér viselkedése, amikor vendégül látják Jézust a házukban. Magunkra ismerhetünk a tanítványként Jézus lábához leülő Máriában és a különböző munkákkal elfoglalt, szétszórt Mártában. Átgondolhatjuk, hogy a szürke hétköznapokban hogyan tudjuk minél szorosabbá tenni kapcsolatunkat Jézussal, befogadva a „legjobb részt” és befogadva az Isten szavát. A Szentírás olvasása során szemléljük, mit vár el tőlünk Isten. Jézusnak mindig a központi helyet kell elfoglalnia az életünkben, bármi is történik velünk. Tennivalóink közepette se veszítsük szem elől Jézust.

Hatvan testvér vett részt a lelkigyakorlaton, akik Budakesziről, Budapestről, Debrecenből, Emődről, Hódmezővásárhelyről, Isaszegről, Pécsről és Sopronból érkeztek. Hétfőn este a közösségek beszámoltak a közelmúlt fontosabb eseményeiről. Kedden került sor Kőrösiné Merkl Hilda elnöki beszámolójára. Munkájának kiemelkedő része volt a 800 éves jubileum megünneplése és az ehhez kapcsolódó programok megszervezése. A beszámolót követően titkos szavazással ismét őt választották meg elnöknek, a képzési felelős Hídvégi Péter, a gazdasági felelős ismét Sirokiné Suller Teréz lett a szavazás eredményeképpen. Elnökhelyettesekként Patocskai Gergelynére és Szabó Mihályra esett a választás.

A lelkigyakorlatot lezáró szentmisén Anita Konstancia testvér a soproni közösségből három évre tett fogadalmat, Erika Anna testvér a budakeszi közösség tagja pedig örökfogadalommal kötelezte el magát, hogy a világi domonkosok szabályzata szerint fog élni.

Istennek legyen hála a lelkigyakorlat kegyelmeiért.

Lipp Mónika