Ifjúsági Világtalálkozó 2016 Krakkó

krakkotali2016A 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozón több mint kétmillió fiatal vett részt a világ minden tájáról, hogy egymással és Jézussal találkozzon. Több ezer magyar résztvevő is volt az eseményen, ebből 85-en a Domonkos Rend szervezésében utaztunk Lengyelországba. A lelki felkészülésben nagy segítséget jelentett a budakeszi előtalálkozó, ahol megismerkedhettünk a domonkos csoporttal. Sokan érkeztünk Budapestről és környékéről, Hódmezővásárhelyről, Debrecenből, de a határokon túlról is.

Már egy összekovácsolódott csoporttal indulhattunk Brzesko városába, ahol nagyon sok magyart szállásoltak el, köztük minket is. Az egy hetet felölelő találkozó ideje alatt fogadócsaládoknál lakhattunk, akik óriási segítőkészségről és vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot. A hét első felében Brzeskóban magyar nyelvű püspöki katekéziseken, tanúságtételeken és szentmiséken vehettünk részt. Emellett lehetőségünk nyílt arra is, hogy Krakkóba utazzunk, és megtapasztalhassuk azt az egyedülálló élményt, amit a város utcáit ellepő, ujjongó, éneklő fiatalok ezreinek jelenléte nyújtott. Természetesen megtekintettük a város nevezetességeit, különös tekintettel a domonkos rendházra és templomra, benne Boldog Pier Giorgio Frassati ereklyéivel. Elzarándokoltunk az Isteni Irgalmasság bazilikájába is, amely az Irgalmasság Szentévének egyik fő központja. A leginkább azonban a Szentatyával való találkozást vártuk. Ferenc pápa fiatalos lendületét, buzdító szavait, illetve Jézust középpontba helyező tanítását élőben is láthattuk, halhattuk több alkalommal, többek között a találkozó csúcspontját jelentő szabadtéri zárószentmisén. Talán ez érintett meg bennünket a legjobban: többmillió fiatal, egy helyen, a Szentatyával együtt imádkozott, énekelt és ünnepelt.

A hazautazásunk után sem a hosszú hét fáradalmai vagy az időjárás viszontagságai jutnak újra és újra eszünkbe, hanem Ferenc pápa szavai, miszerint ne egy kanapén ülve töltsük az életünket, ne vonuljunk "idő előtt nyugdíjba", hanem aktív, törődő felebarátokként segítsünk a környezetünkben. Így tettek a fáradhatatlan szervezők, a bennünket kísérő szerzetes testvérek és nővérek, valamint a bennünket támogató hívek, nagylelkű adományozók és a Domonkos Rend, akiknek segítségéért, imáiért mi, résztvevő fiatalok, mérhetetlenül hálásak vagyunk.krakkotali20162

Hegyesi Zsolt, Debrecen