Rózsafüzér Királynéja Búcsú Sopronban

spbucsu2016kormenet-min2016.október 1-én és 2-án tartották a soproni Domonkos Templomban a Rózsafüzér Királynéja búcsút.

Október 1-én szombaton a déli szentmise – amit városunk és hazánk megtéréséért ajánlottak fel-, már erre az ünnepre való ráhangolódásban segített.  Sorra érkeztek a zarándokok nem csak Sopronból, hanem a környező falvakból is, többen gyalogosan, ezért már 14:30-tól gyóntattak az atyák. 15 órától Bejczi Tibor OP atya tartott előadást a rózsafüzérről, utána közösen a hívekkel elimádkozta a rózsafüzért a világosság titkaival, mely titkokról elmélkedett is.

Az esti 18-kor kezdődő szentmise főcelebránsa Jean-Yves Brachet OP atya volt, aki homíliájában az Egyházról, mint családról prédikált. Ahogy a családban van Édesapa és Édesanya is, Szűz Mária az Egyház és a mi Édesanyánk. A szentmise után a Széchenyi téren körben járó, a rózsafüzért az örvendetes titkokkal imádkozó, gyertyás körmenettel tisztelegtünk a Rózsafüzér Királynéja előtt. A templomba 20 órára visszaérve a soproni templomok Rózsafüzér Társulatainak közös rózsafüzér imádságával folytatódott a búcsúi ünnepség, ezen az órán a fájdalmas titkokról elmélkedhettek a zarándokok.spbucsu2016jeanyves-min21 órától a kármeliták  soproni VÉK közössége tartott imaórát, amit 22 órától a Szeretetláng imaóra követett. 23 órától az éjféli szentmiséig pedig a domonkosok jubileumi évében alapított soproni világi domonkos közösség tartott szentségimádást.

Az éjféli szentmisét követően folyamatos szentségimádásban vehettek részt a zarándokok a reggel 7 órás szentmiséig.

Október 2-án vasárnap 10 órakor a búcsúi ünnepi szentmise szónoka Barna Máté OP vikárius atya volt, aki a búcsú fogalmáról, a soproni Domonkos Templomban ezen a napon három okból is elnyerhető búcsúkról prédikált, kifejtve mind a három búcsú miértjét, miben valóságát is. (Templom búcsú, Irgalmasság kapuja búcsú és a Domonkos Rend alapításának 800. évfordulójára meghirdetett búcsú). Az ünnep méltóságához nagymértékben hozzájárult a Makkos Ágnes által vezényelt kórus és Tirnitz Tamás orgonaművész zenei szolgálata.stefanjahns-minA két napos búcsút vasárnap a 16 órakor kezdődő horvát nyelvű szentmise zárta, melyet a Burgenlandban élő és szolgáló Stefan Jahns újmisés atya tartott, aki a szentmise végén újmisés áldásban részesítette a jelenlévő híveket, zarándokokat.       

(Szöveg: Patocskainé Katalin, Fotók: Patocsakiné Katalin, Pápai József)