A 800 éves domonkos rend Magyarországon – rendtörténeti konferencia Budapesten –

domonkos-8000_-3A rendi jubileum alkalmával a Magyar Rendtartomány és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény a Szent István Tudományos Akadémiával együttműködve konferenciát rendezett november 4-én Budapesten a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karán (a Szent István Társulat egykori székházában). A tudományos tanácskozás tematikája elsősorban az újkori rendtörténet kérdései körül összpontosult, mivel az előző napokban az Árpád-ház Program keretében a Városi Levéltár és Kutatóhely Székesfehérváron tartott középkori rendtörténeti konferenciát.

A budapesti programon megjelent Erdő Péter bíboros-prímás érsek, aki Barna Máté vikárius atyával köszöntötte az előadókat és a vendégeket. A konferencián tizennégy előadás hangzott el változatos témákban: a középkori rendtartomány felbomlásától egészen napjainkig terjedő időhatárok között olyan változatos témákról hallhattunk, mint a középkori rendtartomány felbomlása, a barokk rendházak építészete, a 19. századi rendi reform, Szent Margit-tiszteletének egyházi és irodalmi vonatkozásai, a másod rendi apácák újjászervezésének kísérletei, Bőle Kornél kéziratos hagyatéka, a debreceni rendház története és a kommunista egyházüldözés rendi vonatkozásai.

A program idején megtekinthető volt a „800 éves domonkos rend Magyarországon” című vándorkiállítás, az ebédszünetben pedig a fogadás részeként a vendégek megkóstolhatták a „dominikáner”-t, jubileumra készült süteményt is. A konferencia után a Váci utcai egykori domonkos templomban zenei áhítaton vehettek részt a konferencia előadói és hallgatói, ahol Mátray Mária domonkos nővér vezetésével egy az alkalomra szerveződött kórus domonkos vesperást énekelt, közben pedig Barna Máté atya mondott homíliát.

(szöveg: Dr. Zágorhidi Czigány Balázs)

 

domonkos-8000_-1

 

 

domonkos-8000_-2